Ishøj Indefra, Belkis

Endnu en samtale som har ansporet mig til en undertitel til projektet: “Learning from Ishøj”Fordi: Medierne og staten bliver ved og ved at gentage en fortælling om at steder som Ishøj er problematiske og omtale dem som “udsatte boligområder “. Istedet er det min holdning, at man bør rette fokus mod en af Ishøjs kernekvaliteter, der eksisterer i hverdagsfortællingerne: I fællesskaberne, i foreningslivet og særligt i den sociale kultur, hvor man naturligt passer på hinanden. I sidste uge talte jeg med Belkis.

Hun har, som de andre jeg har talt med, taget imod mig og projektet med stor imødekommenhed, varme og interesse. En samtale som bl.a handlede om stor tilstedeværelse af nærhed i hverdagslivet og om at bo et sted med et rigt socialt liv, stort netværk og tætte relationer. Et sted hvor der eksisterer en indgroet social opmærksomhed, et aktivt, opsøgende og omsorgsfuldt foreningsliv. Som Belkis fortæller:”Folk udefra kalder Ishøj for lille Texas. Pga bilbrandene. Det er på ingen måde noget jeg nogensinde selv har oplevet eller set i vores hverdag. Men det er det er kun problemerne medierne skriver om. Ikke det rigtige liv.” “Hele mit liv er her i Ishøj: Mit arbejde, mine venner, min søster og mit netværk. Hele min mands familie bor her. Jeg har nu boet her i 13 år og jeg kender så mange ansigter, alle vejene, stranden, alle stederne hvor vi skal tage på tur med børnene.

Når vi går tur i “planen” med min svigerfar møder vi så mange mennesker. Han ringer dem op og så kommer de lige ud på altanen og snakker og hilser. Det er en stor del af livet her og hverdagen, at vi kender så mange. Det er meget trygt, også for børnene, at det er på den måde. At man spørger ind til hinanden. Min nabo, et lidt ældre dansk ægtepar kigger tit over, særligt om sommeren, så kravler hun næsten ind ad køkkenvinduet og får en snak. Vi har så gode naboer, danske, etniske alle taler med hinanden.

Vi er på en måde groet sammen med stedet. Og jeg tænker ikke vi nogensinde får lyst til at flytte herfra. Her er alt der betyder noget for os i livet.